Banditul Whiskey – o mustrare la adresa americanilor

Filmul „Banditul Whiskey” a debutat in Romania pe 26 ianuarie 2018 si are ca mesaj o mustrare la adresa americanilor. Inca de la momentul lansarii, acest film se poate lauda cu un numar considerabil de vizualizari pe site-urile de filme online – lesne de inteles ca acest lucru se datoreaza in primul rand mesajului sau.

Regizorul maghiar Nimrod Antal, dupa ce a regizat blockbusterul „Predators”, a revenit la filmele europene si la povestile romano-maghiare care pot interesa publicul din cele doua tari. Distributia nu include actori cunoscuti, insa Bence Szalay, Piroska Moga si Zoltan Schneider isi interpreteaza perfect rolurile.

„Banditul Whiskey” il pune in prim plan pe Attila Ambrus, un cetatean roman, dar de etnie maghiara care s-a nascut in Ardeal si a devenit cunoscut in Ungaria pentru cel putin 30 de jafuri bancare. Filmul are numeroase scene care au atras admirativ atentia romanilor si nu numai. Ambrus a devenit eroul national al Ungariei, acolo unde jafurile sale pe care le-a pus in practica de fiecare data fara victime au fost prezentate drept atentionari pentru autoritatile care si-au pierdut credibilitatea.

Actiunea se invarte in jurul lui Ambrus, pe care il surprinde tot timpul filmului in diverse situatii. El este adorat de presa, dar invidiat de concetatenii sai mai putin temerari. Uneori este copiat si de alti banditi si raufacatori si devine o tinta a uneia din cele mai intense si complexe operatiuni de urmarire. Aceasta operatiune intra in istoria Ungariei. Cei care au urmarit filmul se intreaba cum de toate acestea au fost posibile, pentru ca nu este nimic extraordinar sau de admirat in toate faradelegile lui Ambrus.

Povestea personala a lui Ambrus este mai putin spectaculoasa comparativ cu jafurile sale, insa genereaza atasamentul uman al publicului fata de caracterul cheie al filmului. Ambrus s-a nascut in Ardeal si a ajuns la orfelinat. De acolo a ajuns la o casa de corectie si apoi la cazarma. Un eveniment nu tocmai fericit il determina sa treaca in mod ilegal granita si sa ajunga la Budapesta, fara bani si fara acte. Ambrus este nevoit sa apeleze la metode extreme ca sa isi poata ocupa un loc in societate pentru ca este respins si abuzat si in Romania, dar si in Ungaria. In mod absolut intamplator el gaseste o metoda foarte buna si eficienta prin care sa saboteze si el sistemul.

Antal a condus foarte bine regia si a adus pe ecran mai multe urmariri cu masina care in mod sigur tin publicul in alterta, iar in ceea ce priveste atacurile a facut mult mai mult decat sa prezinte clasic eroul care intra pe usa bancii si fura.

Atat banditul cat si anchetatorul devin simbolurile a doua concepte antagonice. Pentru cei curiosi, care vor sa vada si altceva decat clasicele filme 123movies.net americane cu hoti si detectivi, aceasta pelicula este recomandata!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?